Oι χάκερς καιροφυλακτούν για αυτό η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ζωτική προτεραιότητα. Κακόβουλοι απατεώνες μπορεί να επιδιώξουν να κλέψουν δεδομένα από τον υπολογιστή σας, να κρυπτογραφήσουν αρχεία, ζητώντας μετά λύτρα για να τα «ξεκλειδώσουν», να αποσπάσουν οικονομικά στοιχεία, να «εξορύξουν» κρυφά κρυπτονομίσματα κ.α.

Πώς θα το κάνουν; Μέσω δοκιμασμένων μεθόδων, οι οποίες συχνά βασίζονται στην παραβίαση, στην κλοπή ή στην απόκτηση των κωδικών πρόσβασης ή στην εκμετάλλευση ευπαθειών λογισμικού.

Οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET συγκέντρωσαν τις τέσσερις βασικές απειλές για έναν υπολογιστή και σας τους παρουσιάζουν:

Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα): Μια από τις παλαιότερες μορφές απάτης. Οι κυβερνοεγκληματίες μεταμφιέζονται σε νόμιμες και αξιόπιστες πηγές (τράπεζες, εταιρείες τεχνολογίας, καταστήματα λιανικής πώλησης κ.λπ.) και προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε συνδέσμους ή/και να ανοίξουν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες οδηγούνται σε μια πλαστή ιστοσελίδα που τους ζητά να συμπληρώσουν προσωπικές πληροφορίες (όπως κωδικούς σύνδεσης ή/και στοιχεία διεύθυνσης/οικονομικά στοιχεία) ή μπορεί να προκαλέσουν λήψη κακόβουλου λογισμικού.
Drive-by downloads και κακόβουλες διαφημίσεις: Μερικές φορές, μια αθώα επίσκεψη σε κάποια μολυσμένη ιστοσελίδα ή σε μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί μια κακόβουλη διαφήμιση, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού. Οι γνωστές ιστοσελίδες μπορεί να είναι λιγότερο εκτεθειμένες με αυτόν τον τρόπο, καθώς διαθέτουν καλύτερους πόρους και μπορούν να παρέχουν ενισχυμένη προστασία. Αλλά έχουν υπάρξει πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε λογισμικό ασφαλείας από αξιόπιστο φορέα και να διασφαλίσετε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας του προγράμματος περιήγησής σας είναι σωστές.
Digital skimming: Οι χάκερ μπορούν επίσης να παραβιάσουν τις σελίδες πληρωμών των ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου και να τις μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει σιωπηλά τα δεδομένα της κάρτας σας κατά την εισαγωγή τους. Αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς το πρόβλημα αφορά τον πάροχο. Ωστόσο, οι αγορές από πιο γνωστές ιστοσελίδες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
Κακόβουλες εφαρμογές και αρχεία: Οι κυβερνοεγκληματίες κρύβουν επίσης κακόβουλο λογισμικό μέσα σε εφαρμογές και λήψεις αρχείων που φαίνονται νόμιμες. Πολλά από αυτά δημοσιεύονται σε διαδικτυακά φόρουμ, σε τοποθεσίες P2P και σε άλλες πλατφόρμες τρίτων. Γι’ αυτό είναι καλό να «κατεβάζετε» αρχεία μόνο από αξιόπιστες πηγές και να χρησιμοποιείτε ένα αποτελεσματικό εργαλείο λογισμικού ασφαλείας για κακόβουλο λογισμικό.